Изживей Легендата
Тур дьо Франс

Watch the film

Единствената серия от състезания, в която можете да се почувствате като шампион и да се насладите на уникалната атмосфера на Тур дьо Франс

“Tour de France е най-великото колоездачно състезание в света. Всяка година то е страстно следвано от фенове по целия свят, така че естествено даде началото и на L'Étape by Tour de France”, каза Кристиан Прюдом, директор на Tour de France. Сега серията се разшири до множество международни локации, включително Китай, Тайланд, Мексико, Бразилия и Австралия.

Сред L’Étape сериите, L’Étape du Tour de France се определя като кралският етап, нашия флагман, спортното събитие в списъка на всеки състезател. С пелотон от 15 000 състезатели от над 50 националности, това е най-голямото колоездачно събитие в Европа. Каране по същите маршрути и при същите условия като шампионите на Tour de France: това е обещанието, което L'Étape du Tour de France спазва от 1993 г. насам.

ключови ЧИСЛА

20

Броят на държавите, част от серията L'Etape by Tour de France.

45 000

Броят на състезателите, завършили L'Etape от Tour de France през 2023 г. (това число не включва L’Etape du Tour)

30

Броят на Етапите в серията

Присъединете се към серията,
изживейте Легендата на Тур дьо Франс

Единственото колоездачно събитие в света, което позволява да се състезавате и да се чувствате като шампион на Tour de France.

 

  • Състезание с шампионите на Тур дьо Франс
  • Маршрут, проектиран от експерти на Tour de France
  • Високо ниво на безопасност и помощ

Историята на Тур дьо Франс

1903

Първа обиколка на Франция

И така, на 1 юли 1903 г. шестдесет пионери тръгват на своите велосипеди от Монжерон. След шест грандиозни етапа (Нант - Париж, 471 км!), само 21 колоездачи, водени от Морис Гарен, пристигнаха в края на тази първа епопея. След като завършва обиколката със средна скорост от 25 км/ч, Морис Гарен беше възнаграден с парична награда от 6 075 франка, и красиваза времето си чанта. Но най-важното е, че той беше първият в дълга редица шампиони.

1910

Тура отива във високите планини

След като вече се справя с Балона на Елзас (1905 г.), пелотонът сега се заема с върховете на Пиренеите. На следващата година състезанието се качва в Алпите, за да превземе планинския проход Кол дю Галибие.

1919

Създаване на Жълтата фланелка

Първата Жълта фланелка, обозначаваща лидера в генералното класиране, е връчена на Йожен Кристоф в Гренобъл. Изборът на цвят напомня за хартията, на която е отпечатано списанието L’Auto.

1930

Националните отбори

В епоха, когато Купа Дейвис бе доминирана от известните Мускетари на френския тенис, пелотонът също разбунва много патриотични чувства. Андре Льодюк става победител в генералното класиране на Тура, а Шарл Пелисие триумфира в осем етапа. Това е и годината, в която е създаден рекламният керван на обиколката.

1952

Първи финал на височина

За този експеримент са планирани три финала на голяма надморска височина: Алп д'Юез, Сестриере и Пюи дьо Дом. Италианецът Фаусто Копи пресича и трите финални линии първи, за да спечели втората си титла в Тур дьо Франс.

1964

Анкетил става първият състезател, който печели Тура пет пъти

По-късно към този ексклузивен клуб от петкратни победители в Обиколката ще се присъедини:

- Еди Меркс, известен като „Канибалът” (пета победа през 1974 г.). Той е и единственият състезател, спечелил всички индивидуални класации на Обиколката

- Бернар Ино (пета победа през 1985 г.). Той все още е последният французин, който триумфира в събитието.

- Мигел Индурайн (пета победа през 1995 г.). Той стана първият състезател, който печели Обиколката пет поредни пъти.

1985

Последна победа от френски ездач: Бернар Ино

След като претърпява зрелищно падане на финала на 14-ия етап в Сент Етиен, Бернар Ино все пак успя да подпечата петата си победа в Тура. Той остава последният френски състезател, спечелил титлата

1989

Грег Лемонд печели Обиколката с 8 секунди!

Само 8 секунди делят Грег Лемон и Лоран Финьон! Всичко се разиграва в последния часовник между Версай и Шанз-Елизе. Това си остава най-близката печалба в историята на Тура.

2003

Тура празнува своя стогодишен юбилей

Обиколката отпразнува своята стогодишнина. След пролога в Париж, стартът на първия етап се провежда точно там, където е бил през и 1903 г., пред кафене „Le Reveil Matin“ в Монжерон

2013

Тур дьо Франс празнува своето 100-но издание

Тур дьо Франс празнува своето 100-то издание. Със Голямо Откриване проведено в Корсика, вече всички области във Франция са били домакини на Обиколката.

2020

Тадей Погачар става най-младият победител от 1904 г. насам

Още при първото си участие 21-годишният словенски колоездач Тадей Погачар печели Тур дьо Франс 2020. Той е най-младият победител след Анри Корне през 1904 година.

And More To Come